Persbericht maart/april 2025
08 April 2025

Groen pleit voor betere locatie voor motorcross-kampioenschap aan Volpenswege
Groen vraagt betere locatie voor Oost-Vlaams kampioenschap motorcross, schepen vindt huidige locatie prima en vraagt omwonenden wat mildheid!
In het paasweekend wordt voor de 3de keer het Oost-Vlaams kampioenschap Motorcross georganiseerd in Evergem. Dit evenement gaat opnieuw door op weilanden ter hoogte van de Nieuweweg. De afgelopen jaren waren er bij dit 2-daags evenement al wat klachten van omwonenden. De locatie is in agrarisch gebied (landbouwgebied) gelegen en niet ver van natuur. Bovendien gaat dit evenement door tijdens het paasweekend met een verlengd weekend waarbij de omwonenden graag wensen te genieten van de rust van de omgeving en tijdens het broedseizoen van de vogels. Nu wordt al op de derde jaar op rij hun rust verstoord.
Groen-fractieleider Eddy Colombeen stelde dan ook voor dat het gemeentebestuur in overleg met de organisatoren zoekt naar alternatieve locaties, zo zouden de bestaande bedrijventerreinen mogelijk in aanmerking komen. Bovendien hoeft dit evenement niet elk jaar in Evergem door te gaan en zijn er nog andere gemeentes in Oost-Vlaanderen. Schepen Verdegem (N-VA) van omgeving antwoordde dat hij de huidige locatie prima geschikt acht voor dit evenement en dat dit maar een keer in het jaar doorgaat. Hij gaf toe dat dit evenement wel voor wat overlast zorgt, maar vraagt aan de omwonenden wat mildheid om dit evenement en de hierbij horende overlast dan maar gedurende het paasweekend te verduren.
Voor Groen is dit onbegrijpelijk. Het college vindt het blijkbaar belangrijker dat een motorcrossevenement op een vast locatie kan doorgaan in Evergem, dan de leefkwaliteit van de burgers en de natuur te verzekeren. Dit toont aan waar de prioriteiten liggen van dit N-VA/CD&V-bestuur.
Contactpersoon: Eddy Colombeen
Toekomst van klimaatbeleid in Evergem onzeker:
Slecht klimaatrapport van gemeentebestuur resulteert mogelijk in stilstand na stopzetten Vlaamse klimaatsubsidies
Op de gemeenteraad werd het klimaatrapport van Evergem ter kennis gebracht. Wat opvalt, Evergem scoort voor heel wat indicatoren zeer slecht in dit rapport. Een kort overzicht van de resultaten. Evergem haalt op onderstaande parameters een bedroevend resultaat:
Thema vergroening:
- Doelstelling: 1 extra boom per inwoner tussen 2021 tot 2030 (uitgezonderd bos):
huidig bereikt resultaat 3,47 % (1.280 bomen van te voorziene 36.557 bomen) - Doelstelling: 0,5 meter geveltuin of haag per inwoner tussen 2021 tot 2030:
huidig bereikt resultaat 8,25 % (1.521 meter van te voorziene 18.430 meter)
Thema mobiliteit
- Doelstelling: 2 deelwagens per 1.000 inwoners:
huidig bereikt resultaat: 9,5 % (7 deelwagens van te voorziene 73 deelwagens)
Thema water
- Doelstelling: 1 m² ontharding per inwoner van 2021 tot 2030
huidig bereikt resultaat: 9,89 % (3.646,09 m² van te voorziene.557 m²) - 1 m³ extra hemelwateropvang, infiltratie en/of buffering per inwoner van 2021 tot 2030
huidig bereikt resultaat: 12,39% (4.568 m³ van te voorziene 36.557 m³)
Groen-raadslid Eddy Colombeen: “De cijfers voor Evergem in het Klimaatrapport zijn voor de meeste indicatoren barslecht. Heel wat vaststellingen in dit rapport werden ook door de Groen-fractie de afgelopen jaren al gemaakt. Denken we maar te weinig initiatieven om te ontharden (de gemeente doet zelfs niet meer mee aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen) het niet voorzien van meer verplicht openbaar groen in verkavelingen en bij de bouw van appartementen, te weinig initiatief om deelwagens mogelijk te maken ….
De gemeente zal op deze manier de beloofde doelstellingen niet halen en er voor te zorgen dat ze zelf de nodige investeringen doet en ook om burgers, bedrijven en verenigingen voldoende (financieel) aan te moedigen om de nodige maatregelen te nemen.
Maar de toekomst voor het klimaatbeleid is hoogst onzeker. De Vlaamse overheid heeft beslist om geen subsidies meer te geven aan de gemeente voor haar klimaat- en energiebeleid. De afgelopen jaren heeft de gemeente meer dan een half miljoen ontvangen voor het klimaat- en energiebeleid. Dit valt helemaal weg. Schepen Verdegem (N-VA) van Omgeving liet weten dat er echter nog klimaatbeleid zal gevoerd worden. Groen vreest het ergste.
Contactpersoon: Eddy Colombeen
Arrogante houding van gemeentebestuur bij kappen bomen Sanderuslaan-Heritakkerlaan (Sleidinge)
Op 4 maart werden de haagbeuken onder protest van verschillende buurtbewoners gekapt. Ze probeerden dit in eerste instantie te begrijpen, maar kregen tijdens het vragenhalfuurtje van de gemeenteraad van februari niet de doorslaggevende argumenten die nodig waren. Uit onderzoek van een expert, door de bewoners zelf ingeschakeld, bleek dat deze bomen weldegelijk een grote ecologische waarde hadden. De bewoners zagen zich genoodzaakt om het vellen van deze bomen te stoppen en spanden een kortgeding aan. Dit heeft niet mogen baten want de bomen werden toch gekapt.
Het gemeentebestuur geeft toe dat er communicatiefouten zijn gemaakt. Groen zal blijven hameren dat er in de toekomst bij langdurige en ingrijpende werken op regelmatige basis met de bewoners moet worden gecommuniceerd. Heldere en tijdige communicatie kan veel problemen voorkomen.
Verder zijn we niet akkoord met de visie van het gemeentebestuur op openbaar groen. Hier moet zorgvuldig en bedachtzaam mee omgesprongen worden. Dit is heel waardevol, bijvoorbeeld zorgt het voor afkoeling in de zomer.
Contactpersoon: Ruth Verdegem
Meerderheid weigert meer inspraak van bewoners voor invulling Calcutta-site
Participatiemoment rond de invulling van de Calcutta-site is een goede aanzet om draagvlak te creëren en input te verzamelen rond de toekomst van deze site.
Uit onderzoek blijkt dat het vaak dezelfde type mensen hierop afkomen. Over het algemeen zijn dit hoger opgeleide, mannelijke en welvarende burgers. Hiermee mis je toch een deel van de mensen die in de gemeente wonen. We denken bijvoorbeeld aan jonge ouders die geen tijd hebben om naar zo'n moment te komen, of mensen die nog niet zo goed Nederlands kunnen, mensen die de eindjes aan elkaar moeten knopen op het einde van de maand… Op deze manier mis je verschillende stemmen & ideeën. Jammer genoeg staat het bestuur niet open om de participatie uit te breiden en energie te steken in meer verschillende groepen mensen te bereiken. Dit zou kunnen door zowel digitaal in te zetten op participatie en informatie en meer op papier. Volgens ons is dit een gemiste kans.
Contactpersoon: Ruth Verdegem
Nog heel wat vragen rond Molymet Belgium, gemeente geeft geen duidelijkheid (lees hier ook eerdere berichtgeving)
De afgelopen maand kwam het bedrijf Molymet enkele keren in het nieuws.
Er werden enkele artikels gepubliceerd op de nieuwswebsite Apache met beschrijving van onderstaande situatie cursief:
Veehouders in de Gentse haven kampen al lang met zieke runderen en schapen door een teveel aan molybdeen, een stof die zich in de persmaag van de dieren bindt en zo de koperopname in het bloed belemmert. Het kopertekort wat hierdoor ontstaat bij de dieren zorgt voor verminderde weerstand, vruchtbaarheidsproblemen, botafwijkingen en diarree.
Molybdeen is een zogenaamd overgangsmetaal, het maakt metalen sterker, lichter en hittebestendiger. Het wordt gebruikt in tal van toepassingen in de chemie of voor de productie van elektronica: van gsm’s tot raketmotoren.
Molymet, de grootste Europese producent van molybdeen, stoot molybdeen uit via een hoge schoorsteen in Evergem. Veehouders krijgen al jaren voedingssupplementen van Molymet om de kopertekorten bij hun dieren te compenseren. Wie intekent op onderzoeken van Molymet krijgt blijkbaar een contract voorgeschoteld met een inperking van rechten en verregaande zwijgclausules.
Analyses tonen aan dat echter ook in gras en maïs uit de regio rond Molymet verhoogde molybdeenwaarden zitten, soms ver boven de verwachte norm. Dit suggereert dat dieren niet alleen via de lucht, maar ook via hun voer worden blootgesteld. Wetenschappelijke studies waarschuwen al langer voor de risico’s van verhoogd molybdeengehalte in veevoeding, maar er zijn geen wettelijke grenswaarden vastgelegd.
Veehouders die hun dieren niet stallen of laten grazen in de buurt van de fabriek, maar er wel voedergewassen telen, worden niet uitgenodigd op overlegmomenten, ze worden niet opgevolgd en krijgen ook niet consequent kopersupplementen voor hun dieren.
Molymet mag, afwijkend en/of aanvullend op de algemene voorwaarden, jaarlijks 5 milligram per normaal kubieke meter molybdeen in de lucht uitstoten. Op jaarbasis mag Molymet ook 2.000 milligram molybdeen per liter lozen in het kanaal Gent-Terneuzen. Normaal ligt de lat voor dat soort stoffen in Vlaanderen op 350 en in Nederland zelfs maar op 136 milligram per liter.
Molymet monitort weliswaar de uitstoot, maar met jaargemiddelden waardoor pieken in vervuiling worden afgevlakt. Inspecties door Afdeling Handhaving van het Departement Omgeving in 2023 toonden echter aan dat Molymet geregeld de toegestane uitstoot overschrijdt. Uit de 3 opeenvolgende hafluurmetingen bleek dat de gemiddelde Mo-concentratie 6,7 mg/m³ , terwijl in de vergunning een 5 mg/m³ opgelegt. Volgens Molymet zat in deze metingen een fout. Departement omgeving constateerde daaropvolgend dat de metingen weinig consistent waren. Er werd Molymet gevraagd om een verklaring. Volgens hen was er iets misgelopen met de metingen. Het Departement Omgeving legde zich neer bij deze verklaring.
Hoewel de impact op mensen minder onderzocht is, wordt molybdeentrioxide door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek als mogelijk kankerverwekkend beschouwd. Een verhoogde inname kan ook leiden tot problemen in de onderste luchtwegen en de nieren.
Molymet stelt echter dat de situatie onder controle is, de veehouders blijven wel de gevolgen dragen.
Bij het verder opvragen van documenten en onderzoek van de Groen-fractie blijkt dat de firma Molymet nog over een omgevingsvergunning tot 31 mei 2026 beschikt (basisvergunning van 1 juni 2006 afgeleverd door de deputatie). Door de jaren heen werden tientallen overschrijdingen van de (lozings)normen uit de omgevingsvergunning gemeld en geakteerd door het college.
De Groen-fractie had heel wat vragen over de exploitatie van Molymet, maar de verantwoordelijke schepen Josse Verdegem (N-VA) verwees vooral naar de gemeenteraadscommissie van 21 april waarin de firma uitleg zal komen geven over de exploitatie.
De schepen gaf niet duidelijk aan of het gemeentebestuur op de hoogte was van de contracten met zwijgclausules die Molymet afsluit met de landbouwers in de buurt. Niettegenstaande de gemeente in principe om de 2 jaar een infovergadering organiseert met Molymet en de betrokken landbouwers.
Niettegenstaande de tientallen meldingen van overschrijding van verschillende gevaarlijke stoffen door het bedrijf in 2022 en 2023, heeft het schepencollege enkel maar akte genomen van de overschrijdingen. Het argument van de schepen was dat deze meldingen ook werden doorgestuurd naar het stadsbestuur van Gent en naar andere instanties. Met andere woorden, het initiatief moet maar door anderen worden opgenomen.
Er worden in principe om de 2 jaar infovergaderingen voor de landbouwers in de buurt georganiseerd vanuit de gemeente in samenwerking met het bedrijf. De laatste jaren werden blijkbaar geen infovergaderingen meer georganiseerd. Ondertussen werd onlangs een infovergadering georganiseerd tussen Molymet en de landbouwers. Zou de commotie in de pers hier voor iets tussen zitten? Ook op de vraag waarom deze infovergaderingen niet worden georganiseerd voor alle bewoners en gebruikers in de buurt? Ook hier was geen duidelijk antwoord.
Ook de vraag over hoe de mogelijk nieuwe omgevingsvergunningsaanvraag van het bedrijf zal worden opgevolgd door de gemeente, rekening houdende met het feit dat er al bijna een jaar geen milieuambtenaar is of een ambtenaar gespecialiseerd in de milieumaterie in het gemeentebestuur werkzaam is, werd niet beantwoord.
Ook de bevolking maakt zich grote zorgen over het gebrek aan gespecialiseerde milieuambtenaar, blijkt uit de vragen die werden gesteld tijdens het vragenhalfuurtje van de gemeenteraad. De komende weken en maanden dienen minstens 3 vergunningsaanvragen van grote bedrijven te worden beoordeeld (Messer, Kronos en mogelijk Molymet). Als je als gemeentebestuur niet beschikt over een gespecialiseerd ambtenaar, ben je volledig afhankelijk van andere instanties en de gekleurde info van de bedrijven. Dit is geen goede situatie waar het gemeentebestuur blijkbaar niet echt van wakker ligt. Groen vindt dit een echte schande. Milieu en gezondheid zijn blijkbaar niet belangrijk genoeg voor deze N-VA-CD&V-meerderheid.
Contactpersoon: Eddy Colombeen