Gemeentebestuur niet transparant over problemen veroorzaakt door chemiebedrijf Molymet aan Langerbruggekaai
08 Maart 2025

Het veevoeder van boeren met een akker in de omgeving van Molymet blijkt niet geschikt om aan de koeien te geven. Het bedrijf adviseert zelf om het ruwvoer te mengen – te verdunnen - met voeder van verdergelegen akkers. In het verleden waren er al ernstige problemen. Vandaag grazen er in de buurt van Molymet al lang geen koeien meer…
Begin september 2023 gaf het gemeentebestuur positief advies over een vergunningsaanvraag van het bedrijf Molymet, gelegen net over de grens aan de Langerbruggekaai. Eind september 23 verleende de deputatie de vergunning waardoor de exploitatie van het voormalige SADACI tot 31 mei 2026 opnieuw verzekerd is. Eind oktober 23 stelde Groen hierover vragen op de gemeenteraad. “Is de volksgezondheid niet in gevaar?”, zo vroeg toenmalig raadslid Paul De Neve.
De voorbije jaren werden immers diverse overschrijdingen van de norm door het bedrijf gerapporteerd. Deze overschrijdingen betreffen vooral molybdeen, maar het gaat ook over ammoniak in de lucht, over stikstof, overschrijdingen van de norm voor koper en selenium. Er blijken ook problemen te zijn met het staalafnametoestel bij de lozing van afvalwater.
Aan de Langerbruggekaai in Gent verwerkt multinational Molymet een bijproduct uit Chileense kopermijnen tot drie soorten molybdeen. Eind jaren 60 bouwde Sadaci een molybdeenroostoven. In 2003 nam de Chileense multinational Molymet het bedrijf over. Tot 2014 was het voormalige SADACI een laag drempel Seveso- inrichting. De normen voor Seveso-bedrijven zijn veel strenger. Molymet is de grootste Europese producent van molybdeen. Door het bedrijf op te splitsen diende men plots aan minder strenge normering te voldoen. De stopzetting van de Catalyst-activiteit was de reden waarom Molymet geen Seveso-verplichtigen meer moet nakomen. Op de gemeenteraad van oktober 2023 kon schepen Josse Verdegem niet toelichten wat die activiteit juist inhield. Hij beloofde de informatie schriftelijke te bezorgen. Tot op vandaag zonder gevolg.
Recente artikels van het onafhankelijk nieuwsmedium Apache leren dat het gemeentebestuur in haar antwoord op de vraag van Groen in oktober 2023 wel heel selectief was in haar antwoord. Molymet trof met heel wat landbouwers in het verleden immers een overeenkomst en op regelmatige basis nodigt Evergem enkele landbouwers die actief zijn in de buurt van het bedrijf uit op overlegvergaderingen met het bedrijf. De gemeenteraad kreeg hierover nooit informatie.
Zo krijgen veehouders al jaren voedingssupplementen van Molymet om de kopertekorten bij hun dieren te compenseren. Wie intekent op onderzoeken van Molymet zou van het bedrijf een contract voorgeschoteld krijgen met een inperking van rechten en verregaande zwijgclausules.
“Molybdeen is een zogenaamd overgangsmetaal, het maakt metalen sterker, lichter en hittebestendiger. Het wordt gebruikt in tal van toepassingen in de chemie of voor de productie van elektronica: van gsm’s tot raketmotoren”, zo lezen we op de website van Apache. Onderzoeksjournalist Steven Vanden Bussche ging in gesprek met een aantal veehouders. Vanden Bussche in Apache: “Het bedrijf mag vandaag, afwijkend en/of aanvullend op de algemene voorwaarden, jaarlijks 5 milligram per normaal kubieke meter molybdeen in de lucht uitstoten. Op jaarbasis mag Molymet ook 2.000 microgram molybdeen per liter lozen in het kanaal Gent-Terneuzen. Normaal ligt de lat voor dat soort stoffen in Vlaanderen op 350 en in Nederland zelfs maar op 136 microgram per liter.”
Wetenschappelijke studies waarschuwen al langer voor de risico’s van verhoogd molybdeengehalte in veevoeding, maar er zijn geen wettelijke grenswaarden vastgelegd.
“Hoewel de impact op mensen minder onderzocht is, wordt molybdeen door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek als mogelijk kankerverwekkend beschouwd. Een verhoogde inname kan ook leiden tot problemen in de onderste luchtwegen en de nieren. Een recent Chinees onderzoek beschreef wel een risico op schade aan zenuwbanen na onderzoek op meer dan 400 foetussen”, zo lezen we op de Apache-website.
In een mededeling op de gemeenteraad van februari (niet toevallig na een schriftelijke vraag hierover van Groen) deelde de burgemeester een nieuwsbericht van Molymet waarbij ze duiding gaven bij deze zogenaamd foutieve berichtgeving.
Intussen heeft Mieke Schauvliege een parlementaire vraag gesteld over Molymet. Ook Groen Evergem zal in maart op de gemeenteraad hierover opnieuw vragen stellen.
Goed om weten ook. Op 9 augustus 2023 werd door de provincie advies gevraagd aan het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dit bleek stilzwijgend gunstig. M.a.w. dit kon niet onderzocht worden binnen de termijn. Ook in Evergem zal dit dossier niet grondig opgevolgd zijn. Er is immers al maanden geen milieu-ambtenaar meer actief in het gemeentehuis van deze kanaalgemeente met 37000 inwoners.
Lees hier het persbericht Groen Evergem in oktober 2023
Lees hier het artikel bij Apache