Persbericht maart 2025
06 April 2025

Persbericht maart 2025
Arrogante houding van gemeentebestuur bij kappen bomen Sanderuslaan-Heritakkerlaan (Sleidinge)
Op 4 maart werden de haagbeuken onder protest van verschillende buurtbewoners gekapt. Ze probeerden dit in eerste instantie te begrijpen, maar kregen tijdens het vragenhalfuurtje van de gemeenteraad van februari niet de doorslaggevende argumenten die nodig waren. Uit onderzoek van een expert, door de bewoners zelf ingeschakeld, bleek dat deze bomen weldegelijk een grote ecologische waarde hadden. De bewoners zagen zich genoodzaakt om het vellen van deze bomen te stoppen en spanden een kortgeding aan. Dit heeft niet mogen baten want de bomen werden toch gekapt.
Het gemeentebestuur geeft toe dat er communicatiefouten zijn gemaakt. Groen zal blijven hameren dat er in de toekomst bij langdurige en ingrijpende werken op regelmatige basis met de bewoners moet worden gecommuniceerd. Heldere en tijdige communicatie kan veel problemen voorkomen.
Verder zijn we niet akkoord met de visie van het gemeentebestuur op openbaar groen. Hier moet zorgvuldig en bedachtzaam mee omgesprongen worden. Dit is heel waardevol, bijvoorbeeld zorgt het voor afkoeling in de zomer.
Video fragementen te zien op de website van AVS televisie.
Contactpersoon: Ruth Verdegem
Nog heel wat vragen rond Molymet Belgium, gemeente geeft geen duidelijkheid
De afgelopen maand kwam het bedrijf Molymet enkele keren in het nieuws. Er werden enkele artikels gepubliceerd op de nieuwswebsite Apache met beschrijving van de situatie beschreven hier.
Bij het verder opvragen van documenten en onderzoek van de Groen-fractie blijkt dat de firma Molymet nog over een omgevingsvergunning tot 31 mei 2026 beschikt (basisvergunning van 1 juni 2006 afgeleverd door de deputatie). Door de jaren heen werden tientallen overschrijdingen van de (lozings)normen uit de omgevingsvergunning gemeld en geacteerd door het college.
De Groen-fractie had heel wat vragen over de exploitatie van Molymet, maar de verantwoordelijke schepen Josse Verdegem (N-VA) verwees vooral naar de gemeenteraadscommissie van 21 april waarin de firma uitleg zal komen geven over de exploitatie.
De schepen gaf niet duidelijk aan of het gemeentebestuur op de hoogte was van de contracten met zwijgclausules die Molymet afsluit met de landbouwers in de buurt. Wel organiseert of organiseerde de gemeente in principe om de 2 jaar een infovergadering met Molymet en de betrokken landbouwers.
De laatste jaren werden blijkbaar geen infovergaderingen meer georganiseerd door de gemeente. Ondertussen werd onlangs een infovergadering georganiseerd tussen Molymet en de landbouwers. Zou de commotie in de pers voor iets tussen zitten? Op de vraag waarom deze infovergaderingen niet worden georganiseerd voor alle buurtbewoners was geen duidelijk antwoord.
Ook de vraag over hoe de mogelijk nieuwe omgevingsvergunningsaanvraag van het bedrijf zal worden opgevolgd door de gemeente, rekening houdende met het feit dat er al bijna een jaar geen milieuambtenaar is en meteen ook geen gespecialiseerde ambtenaar in het gemeentebestuur werkzaam is, werd niet beantwoord.
Tenslotte maakt de bevolking zich grote zorgen over het gebrek aan gespecialiseerde milieuambtenaar, zoals blijkt uit de vragen die gesteld werden tijdens het vragenhalfuurtje van de gemeenteraad. De komende weken en maanden dienen minstens 3 vergunningsaanvragen van grote bedrijven te worden beoordeeld (Messer, Kronos en mogelijks Molymet). De risico bestaat erin dat je als gemeentebestuur volledig van andere instanties en de gekleurde info van de bedrijven afhankelijk bent. Dit is geen goede situatie waar het gemeentebestuur blijkbaar niet echt van wakker ligt. Voor Groen is deze situatie onaanvaardbaar. Milieu en gezondheid zijn blijkbaar niet belangrijk genoeg voor deze N-VA-CD&V-meerderheid.
Contactpersoon: Eddy Colombeen
Meerderheid weigert meer inspraak van bewoners voor invulling Calcutta-site
Participatiemoment rond de invulling van de Calcutta-site is een goede aanzet om draagvlak te creëren en input te verzamelen rond de toekomst van deze site.
Uit onderzoek blijkt dat het vaak dezelfde type mensen hierop afkomen. Over het algemeen zijn dit hoger opgeleide, mannelijke en welvarende burgers. Hiermee mis je toch een deel van de mensen die in de gemeente wonen. We denken bijvoorbeeld aan jonge ouders die geen tijd hebben om naar zo'n moment te komen, of mensen die nog niet zo goed Nederlands kunnen, mensen die de eindjes aan elkaar moeten knopen op het einde van de maand… Op deze manier mis je verschillende stemmen & ideeën. Jammer genoeg staat het bestuur niet open om de participatie uit te breiden en energie te steken in het bereiken van meer verschillende groepen mensen. Dit kan door zowel digitaal in te zetten op participatie en informatie en meer op papier. Volgens ons is dit een gemiste kans.
Contactpersoon: Ruth Verdegem
Thibault Quirynen
Voorzitter voor Groen Evergem
Molenhoek 14, 9940 Evergem
T: 0478 01 18 71
Eddy Colombeen
Gemeenteraadslid - Fractieleider voor Groen Evergem
Koolstraat 2, 9940 Evergem
T: 0485 03 84 28
Ruth Verdegem
Gemeenteraadslid voor Groen Evergem
Venhoute 1 bus 4, 9940 Evergem
T: 0479 44 90 71