De Vlaamse zonnepanelensoap: wie is er nog mee?

Boerenbedrog, contractbreuk, incompetente postjespakkers, belogen en bedrogen.

Wie er de laatste weken diverse fora en commentaren in duidingsprogramma’s op natrekt kan er niet omheen: het arrest van het Grondwettelijk Hof van 14 januari dat een einde stelt aan de terugdraaiende elektriciteitsmeter is ingeslagen als een bom en in reacties worden de grove bewoordingen niet geschuwd.

Geen wonder ook als je bekijkt hoe het zover is kunnen komen en als je weet dat bv. vorig jaar nog 138000 nieuwe zonnepaneelinstallaties werden aangemeld, een absoluut jaarrecord. En dat niet in het minst door de propaganda die er door onze eigen Vlaamse regering voor werd gemaakt.

Hét grote probleem is echter dat door dit debacle, deze ongelooflijk gigantische blunder van de Vlaamse meerderheidspartijen, een ontluikend breder draagvlak voor hernieuwbare energie terug de grond wordt ingeboord.

Wat is dat toch met die zonnepanelen hier in Vlaanderen? Waarom loopt alles hier op niveau van de energietransitie zo moeilijk? Waarom is die digitale meter nu zó noodzakelijk? Kort gezegd: wie ziet door de bomen het bos nog?

Als Groen Evergem willen we de Evergemnaar op bovenstaande vragen graag een zo genuanceerd mogelijk antwoord geven. Zodanig dat jullie opnieuw “door de bomen het bos zien”. Maak hier binnenkort kennis met het volledige dossier

Geert Caboor

ondervoorzitter Groen-Evergem