Persbericht: Groen Evergem bedankt treinreizigers op ‘Valentrein’

14 Februari 2019

Persbericht: Groen Evergem bedankt treinreizigers op ‘Valentrein’

Net als de voorbije jaren doopte Groen vandaag Valentijn om tot Valentrein. Met een ludieke actie wilden we alle pendelaars, die het openbaar vervoer naar hun werk nemen, een hart onder de riem steken. Vanmorgen bedankte Groen Evergem alle pendelaars in het station van Sleidinge en Evergem met een speciaal “Valentreinskaartje”. "De cijfers van zowel De Lijn als de NMBS zakken naar een dieptepunt,” zegt voorzitster van Groen Evergem, Naan Colman. "Ook vanuit Evergem moeten de pendelaars naar Gent wekelijks meerdere keren vaststellen dat ze niet op tijd op hun werk of school geraken of dat ze moeten rechtstaan wegens te weinig plaats op de trein. Ook vroeg raadslid Paul De Neve op de laatste gemeenteraad van 2018 om een extra trein in te leggen op de spoorlijn 58 tussen Gent en Eeklo. De laatste trein vanuit Gent richting Eeklo vertrekt vrij vroeg (om 21u14). Dat is enorm demotiverend. We willen op deze manier de mensen oprecht bedanken om ondanks de tekortkomingen, nog steeds het openbaar vervoer te nemen. We willen fors investeren in trein, bus en tram want een uitgebreid en betaalbaar openbaar vervoer is niet alleen het antwoord op de klimaatopwarming, luchtvervuiling en files, maar ook een oplossing voor stress- en andere gezondheidsproblemen. Met gerichte en verhoogde subsidies zal het openbaar vervoer de voorkeur krijgen op de auto. Samen met forse investeringen in fiets- en wandelpaden de enige juiste weg naar een duurzame toekomst.”

Voor Groen moeten de investeringen in het openbaar vervoer de komende jaren fors de hoogte in. Een uitgebreid, betaalbaar openbaar vervoersnet is cruciaal in de shift die nodig is om onze klimaatdoelstellingen te halen. Meer geld voor de NMBS om haltes en loketten die in het verleden werden afgeschaft terug te openen, voor nachttreinen op de belangrijkste assen en voor een hogere
frequentie tijdens de spits. Samen met De Lijn willen we rond de steden dan weer inzetten op meer vertramming en willen we de ontbrekende lijnen uit de 'Mobiliteitsvisie 2020' van De Lijn versneld aanleggen in overleg met de vervoersregio's.

Groen Evergem toverde vandaag alvast veel glimlachen op de gezichten van de vele pendelaars die elke dag het openbaar vervoer nemen met een Valentreinskaartje. Hopelijk voor veel pendelaars de perfecte manier om de dag positief te beginnen. 

"We willen pendelaars op deze Valentrein vooral een positief gevoel geven: ze maken de meest ecologische keuze en met Groen gaan we ervoor zorgen dat dat ook de meest logische keuze wordt." besluit Naan Colman.. 

Naan Colman en Eddy Colombeen - station Sleidinge