Biozadenactie

18 April 2020

Biozadenactie

We hadden het in het begin van dit jaar tijdens onze jaarlijkse nieuwjaarsbrunch al aangekondigd: 2020 wordt het jaar van heel wat acties. Zo is 2020 ook het jaar van de biodiversiteit. Deze paasvakantie stonden we in normale omstandigheden met onze zadenactie op alle lokale markten in Evergem om biozaad te verkopen. Bijen en andere insecten lopen sterk in aantal terug of zijn met uitsterven bedreigt. Omdat het huidige gemeentebestuur na ons voorstel in de gemeenteraad niet inging op onze vraag, staken we zelf de handen uit de mouwen. Door de Coronamaatregelen kan onze actie helaas niet doorgaan. Maar niet getreurd, ook in Coronatijd gaan we creatief aan de slag samen met vele anderen. Zo staat er op zaterdag 25 april in België en Nederland een actie gepland om de grootste bloemenweide ooit in te zaaien: iedereen in zijn eigen hof / straat / buurt! Het is het ideale zaaiweer, daarom nodigen we jou graag uit om ook deel te nemen en biozaad te zaaien in jullie tuin. Ben je van Evergem en wens je graag gratis een zakje biozaad van ons te ontvangen in je brievenbus? Laat ons dit weten door ons een mailtje te sturen naar [email protected] met vermelding van jouw adres. Omdat we zelf ook de Coronamaatregelen in acht nemen is het organisatorisch voor ons wel belangrijk om dit voor 1 mei 2020 te doen. 

De tijd dringt

Vandaag gaat de helft van de wilde bijensoorten erop achteruit of is met uitsterven bedreigd. Wat zijn de oorzaken? Door de achteruitgang van de biodiversiteit op akkers en in tuinen is er weinig kwalitatief stuifmeel en nectar voorhanden. Bijen worden belaagd door parasieten, zoals de varroamijt die haar eitjes op de larven van de bij legt. Als er geschikte planten aanwezig zijn waarop de bijen fourageren, dan bevatten die vaak schadelijke residuen van chemische bestrijdingsmiddelen. Uit onderzoek op bijenwas blijkt dat er gemakkelijk 2 tot 12 verschillende chemische verbindingen die daar niet thuishoren terug te vinden zijn in de honingraten. Door bepaalde chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen neemt bv. hun oriëntatievermogen af. Dan vinden ze uiteindelijk de weg naar de kast niet terug, waardoor op korte termijn een bijenvolk kan ten onder gaan. 

Bio maakt geen gebruik van chemische-synthetische bestrijdingsmiddelen. Meer gebruik van biologisch zaad van geschikte planten kan het voedselaanbod voor de bijen vergroten. Zo hebben de bijen het hele seizoen door voldoende te eten. Bijen vormen een onmisbare schakel in de bestuiving van tal van groenten en fruit en zorgen op die manier voor een betere vruchtzetting en hogere opbrengsten voor de bioboer. Een perfecte match dus!