Persbericht februari/maart 2025

08 Maart 2025

Persbericht februari/maart 2025

Wat nu met de klanten van de sociale kruidenier?

Gemeentebestuur doet niet meer mee met Vlaams Kampioenschap Tegelwippen: ontharding geen prioriteit meer?

Vanaf 21 maart tot 31 oktober gaat opnieuw het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen door. Deze onthardingswedstrijd tussen verschillende gemeentes en steden georganiseerd door het Vlaams Departement Omgeving en Breekijzer vzw, zal dit keer zonder de deelname van het gemeentebestuur van Evergem doorgaan. Het gemeentebestuur deed de afgelopen 2 jaar telkens mee op vraag van Groen. Dit was echter geen onverdeeld succes. De gemeente eindigde telkens in de laatste helft van de middelgrote gemeentes. Dit zorgde er echter wel voor dat verschillende onthardingsprojecten vanuit het gemeentebestuur een extra  duwtje in de rug kregen zoals:

  • Ontharding Hoogstraat
  • Ontharding speelplaats GBS Wippelgem
  • Ontharding Cardijnwijk (Sanderuslaan)
  • Ontharding Spiegelstraat- Schildekensstraat
  • Ontharding Molenstraat – Garenstraat

Het zorgde ook voor de subsidiereglementen voor het ontharden van voortuintjes en voor de aanleg van geveltuintjes.
Groen begrijpt niet dat het gemeentebestuur niet meer wil deelnemen aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen, niettegenstaande ontharden een van de doelstellingen is van het goedgekeurde gemeentelijk klimaatadaptatieplan om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk water kan infiltreren in de grond om wateroverlast en overstromingen te voorkomen onder invloed van de klimaatverandering. Groen vroeg ook om bedrijven te betrekken bij deze onthardingscampagne. Zo zijn er nog mogelijkheden om bedrijventerreinen te ontharden. De gemeente is echter niet van plan om extra inspanningen te doen of te vragen aan bedrijven, blijkt uit het antwoord van de schepen op de gemeenteraad.
Groen betreurt dat het uitbreken van te veel verharding geen prioriteit meer is voor deze meerderheid. Nochtans zijn er nog heel wat mogelijkheden in onze dorpskernen om te ontharden.

Adviesraad Gecoro op klassieke economische manier samengesteld
Groen drong op de gemeenteraad aan om de samenstelling van de Gecoro (Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke ordening) uit te stellen. Deze belangrijke adviesraad geeft advies bij dossiers rond ruimtelijke ordening. Er werd geen degelijke evaluatie van de werking van de Gecoro gemaakt. Bovendien werd de samenstelling van de maatschappelijke geledingen bijna volledig op economische wijze ingevuld, met vertegenwoordigers van werkgevers, handelaars en werknemers. Een mogelijke aanwezigheid van andere gebruikers van de (open) ruimte, zoals jeugdverenigingen, cultuurverenigingen, senioren, … werd zelfs niet overwogen. Alles blijft bij het oude, al jarenlang. Groen vindt dit een gemiste kans. Hieruit blijkt dat, niettegenstaande de verschillende nieuwe gezichten in de gemeenteraad, de oude (slechte) gewoontes van de N-VA/CD&V-meerderheid worden verdergezet. Oude wijn in nieuwe zakken.

Omgevingsaanvraag Kronos toont nog maar eens desinteresse van gemeentebestuur voor leefmilieu en onze gezondheid
Op woensdag 19 februari werd er een infoavond georganiseerd over de nieuwe vergunningsaanvraag door het Sevesobedrijf Kronos Belgium. Dit bedrijf wil zijn vergunning hernieuwen en de opslag van chloor uitbreiden.  Dit betekent dat de veilgheidsrisico’s op brand en ontploffing verhogen voor de buurt. Niettegenstaande de Deputatie de vergunningverlenende overheid is, kan het college van Evergem advies geven bij deze aanvraag. Bij vragen in de gemeenteraad over het standpunt van de gemeente over deze omgevingsvergunningsaanvraag, zegt de schepen van Omgeving dat na het openbaar onderzoek het college zijn standpunt zal bepalen. Er is echter geen milieuambtenaar die met kennis van zaken dit dossier kan voorbereiden. Dit toont nog maar eens de nood aan een volwaardige voltijdse milieuambtenaar of omgevingsambtenaar gespecialiseerd in leefmilieu. Het is een schande dat Evergem, een gemeente van meer dan 36.000 inwoners in de kanaalzone met heel wat industrie in de buurt, al meer dan 6 maand zonder milieuambtenaar zit. Het is bij zo grote dossiers dat de nood aan zo’n een ambtenaar nog maar eens pijnlijk wordt aangetoond. Het gemeentebestuur neemt het leefmilieu en volksgezondheid niet serieus. Het is van groot belang dat de gemeente zich voldoende onafhankelijk kan informeren en gezond kritisch tegenover de vergunningsaanvragen kan opstellen.

Het dralen van meerderheid zorgt er mede voor dat werking Evergems sociale kruidenier wordt stopgezet.
Wat nu met de klanten van de sociale kruidenier?

Het bestuur van de sociale kruidenier liet aan het gemeentebestuur weten dat ze vanaf 1 april hun werking stoppen. Groen betreurt dat de sociale kruidenier in Evergem stopt. De vzw die deze sociale kruidenier organiseerde ondersteunde sinds september 2022 168 klantenkaarten. Dit betekent dat meer dan 500 personen geen gebruik meer kunnen maken van de sociale kruidenier. De sociale kruidenier is meer dan een voedingswinkel met lagere prijzen voor mensen in armoede, het is ook een ontmoetingsmoment/plek.
Nochtans hadden de vrijwilligers bij herhaling aangegeven dat de sociale kruidenier dringend een nieuwe plek nodig had. Ze zaten reeds op hun tandvlees. Het was een kroniek van een aangekondigde dood. Meerdere partijen, zowel Groen als Vooruit, vroegen in de gemeenteraad geregeld om een oplossing te zoeken voor de locatieproblemen voor de sociale kruidenier. Er werd echter vanuit het gemeentebestuur en OCMW te weinig gesteund en de nodige verbouwingen aan de mogelijke locatie (oud rijkswachtgebouw in Spoorwegstraat 15) werden eerst niet voorzien. Nu de vrijwilligers aangeven dat ze stoppen vanaf 1 april, meldt het gemeentebestuur dat er wel de nodige verbouwingen zouden gebeuren aan het voorzien pand. We hopen dat er zo snel mogelijk een constructieve oplossing gevonden kan worden. Zodat de nog gemotiveerde vrijwilligers dit noodzakelijke project met de nodige steun kunnen verderzetten. Want deze vrijwilligers doen het werk van de overheid. Het lijkt ons vanuit Groen dan ook meer dan logisch dat het gemeente en OCMW zo maximaal mogelijk dit initiatief ondersteunt.

Groen wil ook onderhoudsplicht kindsdeel bij betaling prijs woonzorgcentra afschaffen
Op de laatste gemeenteraad werd vanuit de oppositie voorgesteld om de onderhoudsplicht van het kindsdeel bij tussenkomsten in de prijs van een woonzorgcentrum af te schaffen. Elke gemeente kan zelf beslissing om de onderhoudsplicht af te schaffen. Deze onderhoudsplicht zorgt vaak voor heel wat ongenoegen en zelfs ruzie tussen de kinderen onderling en de ouders en kinderen. Ook de ouderen zijn hun kinderen niet graag tot (financiële) last. Dit heeft ook toch gevolg dat ouderen langer aarzelen om naar een woonzorgcentrum te verhuizen. De afschaffing van de onderhoudsplicht zou betekenen dat bij tekorten voor de betaling van de prijs van een woonzorgcentrum het OCMW sowieso zou tussenkomen in plaats van de kinderen. Dit zou volgens de berekeningen van het OCMW een meerkost van ongeveer 6.000 euro per jaar betekenen. Dit bedrag is echt een zeer kleine kost voor het OCMW. Rekening houdende dat bij elk dossier de maatschappelijke werkers heel wat werk hebben om een dossier op te maken en te onderzoeken en de gegevens bij de kinderen te verkrijgen. Het zou met andere woorden het werk van het OCMW verminderen.
Groen begrijpt niet waarom de meerderheidspartijen N-VA en CD&V blijven vasthouden aan de onderhoudsplicht voor kinderen bij de rusthuisfactuur. Is dit een louteren principekwestie voor deze partijen die vinden dat de overheid niet hoeft tussen te komen bij de betaling van de rusthuisfactuur, tenzij in uitzonderlijke gevallen (mensen zonder kinderen of waarbij kinderen te weinig financiën hebben)?